Bam yeniden yargılama yapar mı?
Yüksek Mahkeme BAM kararını uygun görürse, onaylamaya karar verir. BAM, kararını herhangi bir nedenle bozabilir. Yeniden yargılama yapmayı gerekli görmezse, düzeltmelerle onaylamaya karar verir.
İkinci kez İstinaf’a giden dosya ne olur?
İstinaf halinde, hukuk davası üst derece mahkemesince ikinci kez incelenir ve bölge adliye mahkemesinin kararı yeniden gözden geçirilir.
İstinaf hükmü bozarsa ne olur?
İstinaf mahkemesi kararı bozduktan sonra, yerel mahkeme ceza yargılamasının yeniden yapılmasını başlatmalıdır. İlçe mahkemesi, istinaf mahkemesinin eski kararı bozma kararına karşı “direnme kararı” veremez. Bölge mahkemesinin kararlarına karşı “direnme yasağı” vardır (CMK Md.
İkinci kez İstinaf dilekçesi Verilebilir mi?
Yargıtay kararına karşı istinaf süresi içinde ikinci bir istinaf dilekçesi verilebilir. Birinci dilekçede yer almayan hususlar ikinci dilekçede yer alabilir.
5 yıl altı cezalar yargıtay’a gider mi?
İstinaf mahkemelerinde verilen beş yıldan az hapis cezalarına karşı da Yargıtay’a başvuru yolu açıldı.
Yeniden yargılama kararını kim verir?
5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Usulü Kanununun 318(1) maddesi uyarınca yargılamanın yenilenmesi talebi, hükmü veren mahkemeye yapılır ve mahkemece başvurunun kabulüne karar verilir.
İstinaftan red gelirse ne olur?
Bölge Adliye Mahkemesi, ilk derece mahkemesinin kararına karşı yapılan itirazı reddederse (yani kararı onaylarsa), Bölge Adliye Mahkemesi kararı Yargıtay’ın iptal kararıyla bozulur ve dosya ilk derece mahkemesine gönderilir.
İstinaftan dönen dosya tekrar İstinaf’a gider mi?
Kendisine istinaf başvurusunda bulunulan taraf, istinaf hakkı bulunmasa veya istinaf süresi geçmiş olsa bile, verilen cevaba katılarak istinaf başvurusunda bulunabilir.
İstinaf dilekçesi reddedilirse ne olur?
Bu başvurunun İstinaf Mahkemesi tarafından reddedilmesi halinde, bu ret kararına karşı bir hafta içinde temyiz yoluna başvurulabilir. Bu durumda dosya, İstinaf Mahkemesinin ilgili dairesine gönderilir.
Bam hangi kararları verebilir?
Bölge mahkemesi, bir itirazı incelerken hem davayı hem de hukuku inceleme yetkisine sahiptir. İnceleme sonucunda, “esas itibariyle ret”, “düzeltme yoluyla esas itibariyle ret”, “iptal ve ilk derece mahkemesine sevk”, “davanın devam ettirilmesi ve duruşmaya hazırlık için yargılamanın başlatılması” kararlarını verebilir.
İstinafta yeni delil sunulur mu?
Bu nedenle, birkaç istisna dışında, temyiz aşamasında yeni olguların ve delillerin sunulması yasaktır. Kanuna ilişkin açıklayıcı muhtırada, iddianın ve savunmanın genişletilmesi veya değiştirilmesi yasağının, bölge mahkemesi tarafından kendiliğinden dikkate alınacağı belirtilmektedir.
Verilen beraat kararı İstinaf bozar mı?
Temyiz veya Yargıtay bozar mı? Beraat kararı verildikten sonra, beraat kararına karşı temyiz süreci başlar. Beraat, davacı veya savcılık tarafından temyiz edilebilir. Beraat kararının temyiz veya temyiz incelemesi ile bozulması mümkündür.
2 İstinaf Ne Kadar Sürer?
İcra mahkemeleri veya sulh hukuk mahkemelerinin kararlarına karşı yapılan itirazlar 4-5 ayı bulmaktadır. İş davalarında ise 6-7 ay sürmektedir.
İstinaf tekrar açılır mı?
Temyizden sonra temyiz hakkının hala mevcut olduğu durumlarda, sonucun hukuka aykırı olduğu tespit edilirse yeniden yargılama başlatılabilir. Bu şekilde, temyiz sonrası temyiz adımları kısa sürede düzenlenerek kararın bozulması için olağan adımlar atılabilir.
İstinaf yeni bir karar verebilir mi?
Temyiz yasal bir çözüm yolu olsa da, inceleme sürecinin bir parçası olarak yeniden yargılama ve yeni bir karar olasılığı da olabilir. Temyiz mahkemesi, ilk derece mahkemesinin kararını incelerken kararı düzeltebilir ve hukuka aykırılık veya temyiz için başka gerekçeler olması durumunda yeni bir karar verebilir.
Yargılama yenilenmesi hangi durumlarda olur?
Hâkim tarafından işlenen suç sanık veya hükümlü lehine sonuçlanmışsa sanık veya hükümlü aleyhine yeniden yargılama yapılabilir. Hâkim tarafından işlenen suç sanık veya hükümlü aleyhine kararla sonuçlanırsa sanık veya hükümlü lehine yargılamanın yenilenmesi mümkündür.
İstinaf bozma kararı sonrası yeniden yargılama ne kadar sürer?
Karar kesinleştikten sonra kararın tebliğ tarihinden itibaren 15 günlük bir süre vardır. Bu süre içerisinde gerekli itirazın tamamlanması gerekir. Ayrıca mahkeme sürecinde itiraz gerekçesi olarak ileri sürülecek unsurların açıkça açıklanması da çok önemlidir.
Bam hangi kararları verebilir?
Bölge mahkemesi, bir itirazı incelerken hem davayı hem de hukuku inceleme yetkisine sahiptir. İnceleme sonucunda, “esas itibariyle ret”, “düzeltme yoluyla esas itibariyle ret”, “iptal ve ilk derece mahkemesine sevk”, “davanın devam ettirilmesi ve duruşmaya hazırlık için yargılamanın başlatılması” kararlarını verebilir.
Kesinleşen hükmün yeniden yargılamasını kim yapar?
Davanın yeniden açılması talebi, kesin hükmü veren mahkemeye yapılır. Davanın yeniden açılması talebini alan mahkeme, talebin kabul edilip edilmeyeceğini değerlendirirken, önceki duruşmaya katılmayan hâkim veya hâkimlerden oluşur.