Sınırlı ayni haklar mutlak hak mıdır?
Sınırlı ayni haklar, irtifak hakları (TMK Md. 779-838), rehin hakları (TMK Md. 850-972) ve taşınmaz ipoteklerinden (TMK Md. 839-849) oluşur. Sınırlı ayni haklar, mallar üzerinde doğrudan, ancak sınırlı bir egemenlik sağladığı için mutlak haklardır.
Sınırlı ayni haklar herkese karşı ileri sürülebilir mi?
Mülkiyet haklarının korunması Herkese karşı uygulanabilen haklar arasında mülkiyet hakları da yer alır. Bu hak, bu yükümlülüğe uymayan herkese karşı uygulanabilir. Bu nedenle, hakları ihlal edilen hak sahibi, ihlali gerçekleştiren kişiye karşı hakkı kapsamında korunma hakkına sahiptir.
Sınırlı ayni hak nedir?
Sınırlı ayni haklar, sahibine mülkiyet hakkının verdiği yetkilerden birini veya her ikisini veren haklardır. Bu haklar, irtifak hakkı, rehin hakkı ve taşınmaz rehin hakkıdır.
Sınırlı ayni haklardan hangisi alacak ve haklar üzerinde de kurulabilir?
Buna göre, sınırlı mülkiyet haklarının konusu hem taşınır hem de taşınmaz mallar olabilir. Ancak, Medeni Kanun, ekonomik hayatın gereklerine dayalı olarak alacaklar ve diğer haklar üzerinde rehin ve irtifak haklarının kurulmasına izin vermektedir (MK. md. 794, 820, 954).
Sınırlı ayni haklardan hangileri devredilebilir?
İntifa hakkı sahibi, intifa hakkını başkasına devredemez; ancak, intifa hakkının kurulmasına esas olan sözleşmede aksine bir hüküm yoksa veya durumun gereklerinden, o şeyin hak sahibi tarafından bizzat kullanılacağı anlaşılmıyorsa, intifa hakkının kullanımı başkasına devredilebilir (TMK, m. 806).
Hangi haklar devredilemez?
Bu haklar; kişi ve aile dokunulmazlığı, özel hayatın gizliliği, haberleşme özgürlüğü, din ve vicdan özgürlüğü, özel hayatın gizliliği gibi hak ve özgürlükleri kapsar.
Sınırlı ayni haklar hak sahibine aşağıdaki yetkilerden hangisini vermez?
Sınırlı mülkiyet hakları, hak sahibine mülkü elden çıkarma hakkı vermez. Yasal malik mülkü kullanabilir ve ayrıca bu mülkten faydalanabilir.
Üst hakkı sınırlı ayni hak mı?
Bir irtifak hakkı olarak, yapı hakkı sınırlı mülkiyet hakları grubuna girer. Ayrıca, yapı hakkı sahibine inşa edildiği arazinin altında veya üstünde mevcut veya gelecekteki binalara sahip olma yetkisi verir. Yapı hakkında öngörülen bu mülkiyet hakkı, klasik anlamda bir mülkiyet hakkı değildir.
Rehin sınırlı ayni hak mıdır?
Medeni Kanun’un kapsadığı sınırlı mülkiyet haklarından biri de rehin hakkıdır. Sınırlı mülkiyet hakları, bilindiği üzere, malikin mülkiyet haklarını sınırlar ve ona maldan yararlanma ve yararlanma haklarından bir veya ikisini verir.
İntifa hakkı devredilebilir mi?
Yararlanma hakkı, bir kişiden diğerine devredilebilen bir hak değildir. Bu hakkın kullanımı devredilebilir. Sözleşmede aksine bir hüküm bulunmadıkça bu işlem yapılabilir. Gerçek kişilerde yararlanma hakkı, yararlanıcının ölümüyle kendiliğinden sona erer.
Üst hakkı devredilebilir mi?
En az otuz yıl süreyle edinilen üst yapı hakkı daimidir. 13 Üst yapı hakkına ek olarak, kaynak irtifaklarının da hukuken bağımsız bir niteliği vardır. Çünkü MK. M. 837/f.II’ye göre, “aksi kararlaştırılmadıkça bu hak başkasına devredilebilir ve mirasçıya geçer.”
Mülkiyet hakkı devredilebilir mi?
Mülkiyet hakkının sahibi, mülkiyetin çıplak hakkını ancak üçüncü kişilere devredebilir, ancak kullanma ve yararlanma hakkı, yararlanma hakkı sahibinde kalır. Ancak yararlanma hakkı sahibi, yararlanma konusu olan şeyi hem kullanabilir hem de başkalarının kullanmasına izin verebilir.
Taşınmaz yükü devredilebilir mi?
Taşınmaz yük, bir taşınmazın malikini, bir şeyi başkasına vermeye veya başkasına bir şey yapmaya mecbur eden, yalnızca o taşınmazdan sorumlu olan sınırlı bir mülkiyet hakkıdır. (TMK m. 839) Bir taşınmaz üzerindeki rehin, malikini, bir şeyi başkasına vermeye veya üzerinde yapı yapmaya mecbur eden sınırlı bir mülkiyet hakkıdır.
Kira sınırlı ayni hak mıdır?
Mülkiyet devrine eşdeğer olmayan haklar söz konusu olduğunda, mülkiyet hakkı sahibi sözleşmenin tarafı sayılmaz. Kira sözleşmesinin sınırlı mülkiyet hakkına tabi olması Türk Borçlar Kanunu’nun maddeleriyle yasaklanmıştır.
İpotek sınırlı ayni hak mıdır?
Hukuk doktrininde ipotek kavramı, kişisel bir alacağını teminat altına almayı amaçlayan, kıymetli evraka bağlı olmayan ve alacaklıya alacağı bir gayrimenkulün değerinden karşılama olanağı veren sınırlı bir ayni hak olarak tanımlanmaktadır (Akipek, J.G./ Akıntürk, T.: Eşya Hukuku, 2009, s. 786).
Mutlak hak türleri nelerdir?
Mutlak haklar: Bunlar hak sahibinin, hakkı ihlal eden herkese karşı uygulayabileceği haklardır. Herkes bu haklara saygı göstermekle yükümlüdür. Kişisel haklar, velayet hakları ve mülkiyet hakları mutlak haklardır.
Üst hakkı mutlak hak mı?
Yapı hakkının, sahibine ipotek altına alınmış taşınmaz üzerinde verdiği yetkiler, irtifak hakkı olarak kabul edilir; bu hakla verilen yapı hakları ise mülkiyet hakkıdır. Bu nedenle yapı hakkı iki farklı hak içerir: sınırlı ayni hak ve mutlak hak.
Fikri haklar mutlak hak mıdır?
Özel hukukun kapsamına giren bir hak türü olan fikri haklar, mutlak mülkiyet hakları olup, sahibine münhasır yetkiler verir.
Oturma hakkı mutlak hak mıdır?
İkamet hakkı mutlak bir haktır ve herkese karşı ileri sürülebilir.