İçeriğe geç

Aza Tamah Etmeyen Çoğu Bulamaz Anlamı Nedir

Aza tamah eden çoğu bulamaz ne demek?

Bir söz vardır: “Büyük işler başarmak için önce küçük şeylerle yetinmek gerekir.”

Aza tamah etmek ne demektir?

Türkçe sözlükte tanımlandığı gibi, açgözlülük “açgözlülük” ve açgözlülük “açgözlülükle hareket etmek” anlamına gelir. “Çok fazla sevmek ve istemek” anlamına gelir (Türkçe Sözlük 2005: 1896). Bu cevaplara göre, “açgözlülük, doymak bilmezlik ve aşırı hırs” gibi davranışları tanımlayan açgözlülük kelimesinin olumsuz bir anlamı olduğu açıktır.

Tamah etmeyen ne demek?

Özlem duymak, başkasının parasını veya malını arzulamak ve sahip olduklarınızla yetinmemek anlamına gelir. Bu fiili “para için açgözlü olmamak” anlamında da kullanıldığını göreceksiniz. Parayı arzulamamak, paraya düşkün olmamak anlamına gelir. “Az için açgözlü olmak” kelimesi azla yetinen insanlar için kullanılan bir sıfattır.

Az tamah çok ziyan getirir atasözü ne anlama gelir?

[1] “Hırslı ve cimri bir kişi her zaman zarara yol açar.” Kelimenin bir anlamı.

Tamah etmek ne demek?

Arapçadaki “hırs” kelimesi dilimizde aynı anlamlarda, doymak bilmezlik, arzu, hırs, tamah gibi anlamlarla da ifade edilmektedir.3 Kur’an-ı Kerim’de geçmeyen “kanat” kelimesi; “elindekiyle yetinmek, başkasının elindekine göz dikmemek” gibi anlamları içermektedir.4 Tasavvuf geleneğinde de hırs ve kanaat önemlidir.

Aza kanaat etmeyen çoğu hiç bulamaz deyiminin anlamı nedir?

Türk Dil Kurumu’na göre, “Azla yetinmeyen hiçbir şey bulamaz” atasözü, daha fazlasını başarmak için daha azıyla yetinmek gerektiğini ifade eder. Bir kişi küçük bir fırsatı reddederse, gelecekte kendisine sunulacak büyük fırsatları da reddeder.

Dinde tamah ne demek?

(Uludağ, 1991: 223) Hırsla eş anlamlı olarak sıkça kullanılan tama’ (açgözlülük), sözlükte de; “doymak bilmezlik, çok isteme, tamah” anlamlarına gelir. Hırslı ve tamahkâr, hırslı ve açgözlü anlamına gelir.

Aza kime denir?

Aza – Türk, Altay, Yakut, Çuvaş ve Moğol mitolojisinde kötü ruh. Ayrıca bir asa şeklinde de söylenir. Moğollar ona Ada derler.

Tamah etmeyeceksin ne demek?

Cimrilik, kişinin elindekiyle yetinmeyip başkasının malına, mülküne göz dikmesidir.

Dünyaya tamah etmemek ne demek?

Nitekim o şöyle demiştir: “Dünyayı aramamak (zühd), helal olanı kendine haram kılmak veya malını dağıtıp tüketmek anlamına gelmez. Bilakis, bu dünyadaki zühd, elindekileri Allah’a olandan fazla emanet etmemek demektir.” (İbn-i Mace, Zühd, 1) demiştir.

Aşırı tamahkar ne demek?

sıf. ve I. (Ar. ṭama’ “tamah” ve Farsça. ṭama’-kār ekiyle -kār) Açgözlü, mal, para vb. şeylere aşırı arzu duyan, açgözlü.

Hirsa kapilmak ne anlama gelir?

Bir erkeğin herhangi bir şeyi başarmasının yolu arzu ve iradedir. Ancak hırsa kapılmak tehlikelidir. Eğer kişi herhangi bir konuda hırslıysa, bundan hiçbir şey kazanamaz.

3 tane atasözü anlamı nedir?

Kimseye gitmesini söyleyemezsiniz: Güzel bir olayı veya güzel bir insanı geri çeviremezsiniz. Banyoda terlemek: Bir işe başlayanlar da zorlukların üstesinden gelmek zorundadır. Hatasız hizmetçi yoktur: Herkes kata yapabilir ve bu normal kabul edilmelidir. Önemli olan aynı hatayı tekrar yapmamaktır.

Her çok azdan olur atasözü ne anlama gelir?

“Daha çok elde etmek için, az biriktirmek gerekir.” anlamına gelen bir atasözü.

Derdini söylemeyen derman bulamaz atasözü ne anlama gelir?

TDK atasözü “Sıkıntısını anlatmayan (saklamayan) derman bulamaz” ne demektir? Cevap: İnsan sıkıntısını başkasına anlatarak giderebilir.

Aza kanaat etmeyen atasözünün devamı nedir?

“Birkaç kişiyle yetinmezseniz, çok kişi bulamazsınız” atasözü Türkçede en çok kullanılan atasözlerinden biridir.

Azı bilmeyen çoğu hiç bilmez atasözünün anlamı nedir?

TDK’nın “Az bilen çoktur, hiçbir şey bilmez” sözü ne anlama geliyor? Cevap: İyiliği, hatta küçük bir iyiliği takdir etmeyen, daha büyük iyiliği hak etmez.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir