Andırın soyu nereden gelir?
Bir başka rivayete göre Andırın’ın eski yerleşim yerinin Haçtırın olduğu ve oradan Andırın’a dönüştüğü söylenmektedir. Bir başka rivayete göre ise Kayseri’nin Develi ilçesinde Andırın adında bir köy aşiretinin buraya gelip yerleştikten sonra bu ismi benimsemiş olabileceği söylenmektedir.
Maraş Andırın Kürt mü?
Nüfus. İlçenin nüfusu 2020 adrese dayalı nüfus sayımına göre 32’dir.
Andırın nasıl bir yer?
İlçemiz birçok doğa sporuna uygun arazi yapısına sahiptir. Kanyon geçişi, trekking, amatör balıkçılık, tırmanma, kampçılık, okçuluk, atıcılık, avcılık, dağ bisikleti, doğa fotoğrafçılığı ve kuş fotoğrafçılığı gibi sporlar için son derece uygun alanlar bulunmaktadır.
Andırının neyi meşhur?
ANDIRIN’İN NEYİ ÜNLÜ diye sorulursa: İnsanları, doğası, havası, suyu, kaleleri, mağaraları, şelaleleri (Alanlı, Boynuyoğunlu, Altınboğa), Tirşigi, Kiraz, Çilek, Kırksuyu, Karasu, Meyemçili, Halburu, Çınargeçidi, asma köprüler, Bayram Kömbesi, Yemin Pekmezi, 2400 yıllık Porsuk Ağacı, Kız Taşı, defne (Har), …
Andırın hangi Türk boyundandır?
BÖLGELERE GÖRE KAHRAMANMARAŞ’TAKİ OĞUZ Aşiretleri Kahramanmaraş-Andırın bölgesi, Oğuz Han’ın altı oğlundan biri olan Yıldız Han’ın soyundan gelen Kızık boyuna aittir.
Andırın anlamı nedir?
İlçe Kahramanmaraş’tan çok Osmaniye’ye yakındır. Kahramanmaraş’ın batısındaki ilçe “ana tanrıçanın evi” anlamına gelir…
Maraşın hangi ilçeleri Alevi?
Maraş Alevileri genellikle Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde ve köylerinde bulunur. Pazarcık’ta 82 köy vardır, bunlardan 56’sı Alevi köyü ve 1 Alevi kasabasıdır. Elbistan’da 41 Alevi köyü vardır. Kahramanmaraş’ın diğer ilçelerinde de birçok Alevi köyü vardır.
Kürtler aslen nereli?
Kürtler, Orta Doğu’nun yerli (otokton) halklarından biridir. Anavatanları Yukarı Mezopotamya ve Zagros Dağları çevresidir. Yaşadıkları bölge uzun süre yerel isimlerle biliniyordu. Sasaniler döneminde Kürtlerin yaşadığı yerlere ilk olarak Kurdabad deniyordu ve Büyük Selçuklular döneminde Batı İran’a Kürdistan deniyordu.
Maraşın kökeni nereden gelir?
Maraş isminin Hititlerden geldiğini doğrulayan Asur kaynaklarında bu şehrin ismi Markaji olarak geçmektedir. Maraş ismi Asur krallarından Sargon zamanından kalma Boğazköy yazıtlarında geçmektedir. Hitit devletinin merkezlerinden biri olan Maraş’ın ismi o dönemde Gurgum olarak verilmiştir.
Andırın’da ne yapılır?
Andırın gezinizin olmazsa olmazları: Galgamac Şelalesi, Toprakhisar Kanyonu. Mağaralar ve mağaralar, Başkonuş Yaylası Milli Parkları, Doğa ve Yaban Hayatı Koruma Alanları. Kaleler. Yavşan Yaylası Tabiat Parkı… Fırnız Yaylası… Karatepe – Aslantaş Milli Parkı… Sabun Çayı Şelaleleri. … Dumanlı YaylasıDaha fazla yazı…
Andırın’da deprem oldu mu?
Kahramanmaraş’ın Andırın ilçesinde saat 14.51’de Richter ölçeğine göre 4.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Andırın’da ne yetişir?
Hala orijinal tahıllarımız, sebze tohumlarımız, fidelerimiz ve genç bitkilerimiz var. Akla ilk gelenler Geben’den çavdar, Karakılçık’tan buğday, sarı patates, Köşürge’den domates, Andırın’dan kara kabak ve Akifiye’den mısır. Organik tarıma geçiş kontrollü ortamlarda çoğaltılarak sağlanıyor.
Andırın eskiden nereye bağlıydı?
Daha sonra Dulkadiroğulları Beyliği’nin yönetimine giren Andırın, 1915 yılında Yavuz Sultan Selim döneminde Osmanlı İmparatorluğu’na bağlandı. 1866 yılında Sultan Abdülaziz döneminde Maraş Halep Vilayet’ine bağlanınca Andırın Halep’e bağlı kaldı.
Maraş’ın en meşhur yemeği nedir?
Maraş’ın meşhur yöresel yemeği “YANYANA”23 Aralık 2023
Andırın nüfusu ne kadar?
Andır ilçesinin nüfusu 2023 yılı itibarıyla 32.581’dir. Bu nüfusun 16.743’ü erkek ve 15. sınıf öğrencilerinden oluşmaktadır.
Kahramanmaraş mezhebi nedir?
Maraş’ta Hanefi mezhebini, Diyarbakır’da ise Şafii mezhebini ele geçirmiş görünüyorlar.
Andırında kaç tane kale var?
Şehir merkezine 60 kilometre uzaklıkta bulunan “Kaleler Şehri’ni Hatırlat” onlarca medeniyetin izlerini barındırıyor. İçerisinde Küçük Ayrıcatepe, Azgıt, Meryemçil, Akkale ve Haştırın kaleleri olmak üzere 26’sı tescilli olmak üzere 70 kale bulunuyor.
Andırın’da ne yetişir?
Hala orijinal tahıllarımız, sebze tohumlarımız, fidelerimiz ve genç bitkilerimiz var. Akla ilk gelenler Geben’den çavdar, Karakılçık’tan buğday, sarı patates, Köşürge’den domates, Andırın’dan kara kabak ve Akifiye’den mısır. Organik tarıma geçiş kontrollü ortamlarda çoğaltılarak sağlanıyor.
Maraş Andırın kaç?
Kahramanmaraş ilinin en yeşil ve en ormanlık ilçesi olan Andırın, tarihte önemli olaylara tanıklık etmiş bölgelerden biridir. Şehir merkezine 75 km uzaklıkta olan ilçe, muhteşem doğal güzellikleri ve ünlü kaleleriyle bilinmektedir.